A dram for every person

Niet zomaar een uitspraak! Integendeel. Een uitspraak die u doet watertanden! Want wat is er nou mooier om in de huidige tijd te kunnen genieten van een puur natuurlijk produkt, WHISKY, in een rustige sfeer van luxe en gezelligheid. Het genieten van een flonkerend glas vol historie, alleen of in het samenzijn van goede vrienden.

Voor whisky helemaal naar de oorsprong reizen is natuurlijk schitterend, maar echt nodig is het niet. Want wat is er nou mooier, dan dat de mooiste sortering van meer dan 1400 soorten whisky in Nederland te vinden is bij Whiskyslijterij De Koning in ‘s-Hertogenbosch. Sinds 1965 de best gesorteerde Whiskyslijter van Nederland.

Stan de Koning was in 1996 bij whisky minnend Nederland minstens zo bekend als bij-voorbeeld Willem Ham op Texel, de whiskyrestaurateur. Sinds 1965 heeft Stan, een geboren Ouderkerker a/d Amstel, gebouwd aan het whiskyparadijs in de Bossche binnenstad. Maar nog voor zijn 65e kwam er een “gek als Rob” langs met serieuze plannen voor “something completely different”. Dus eind 1996 is Stan dan toch maar met pensioen gestuurd en heeft de huidige eigenaar Rob Stevens de zaak overgenomen. De carrière van Rob staat volslagen haaks op die van zijn voorganger. De enige overeenkomsten zijn dat ook hij, geboren Haarlemmer, ooit de oversteek naar het zuiden heeft gewaagd en Whisky. Na 23 jaar werkzaam in de automatisering is Rob overstag gegaan om zich helemaal te wijden aan wat vroeger nog een gepassioneerde liefhebberij was. Na aanvankelijk een bourbondrinker te zijn, volgden met de eerste salarissen een eerste Schotse Single Malt: Glenfiddich. Maar na een Balvenie is het nooit meer goed gekomen. De passie voor Schotse Single Malt whisky’s heeft zich sindsdien alleen maar verbreed en verdiept.

Sinds oktober 1996 is het gaan stormen in de whiskyslijterij. Het assortiment telde toen al een indrukwekkende 500 soorten whisky. Nu al bijna verdriedubbeld! Uiteindelijk moest de zaak kunnen voldoen aan het Rob’s motto “a dram for every person”. Is dit enorme whisky assortiment al een reden tot verbazing, het assortiment whiskyceramics en cadeauartikelen is ronduit verrassend. Behalve heel veel whiskyboeken en glaswerk zijn er ook leuke whisky “funnies”.

De whiskywinkel ademt Schots. De aankleding met de tartan van “Clan Robertson” is bewust gekozen en in het gehele interieur doorgevoerd. Een zitje van originele schotse whisky vaten voor de overdonderde bezoekers. In één van de warehouses is de “King’s Tasting Room” ingericht naar voorbeeld van een traditionele Schotse Blenders Room. Een sfeervolle kleine ruimte met een donkerbruine betimmering en rijkelijk gevuld met mooie snoepjes voor whisky nosings & tastings. Whiskyslijterij De Koning is de whiskyslijter met een wereld vol whisky!